Tre saker du inte visste att du kunde göra med en svarv

Alla kommer väl ihåg träslöjden i skolan och hur lång kön till svarven var? Skolans svarv var kanske det mest populär föremålet i hela bygget. Det är väldigt roligt och tillfredställande att se hur trä förändras i formen. Med en svarv och en mejsel så går det väldigt snabbt och resultatet blir jämnt och snyggt.

Jag har inte svarvat sedan högstadiet. Jag var måttligt skicklig på det men jag tyckte det var väldigt roligt. Jag har svarvat en ljusstake, ett bollträ och ben till en blompidestal. Ljusstaken och pidestalen har  mamma, högst pliktroget, ställt i ett hörn i matsalen. Mina svarv-skills kanske inte imponerar jättemycket, men det finns människor som kan göra rätt galna konstverk med en svar. Jag har hittat några inspirerande klipp.

  1. Snygga dekorationsgranar till jul. Att göra egna små dekorationer till jul är kul. Särskilt om man har ungar som gillar att hänga i verkstaden. Dessutom blir det roliga julklappar till de närmast sörjande.
  2. En cool valnöts-skål. Denna skål är riktigt schysst. Den passar perfekt till godis och nötter och annat smått. Den har en kul och annorlunda form.
  3. Färgglad skål av färgpennor. Detta är en favorit. De har limmat ihop träpennor och sedan svarvat ut skålen. Superkreativt!

Det hade varit häftigt att någon gång lära sig att svarva såhär snygga och annorlunda saker. Jag gillar särskilt skålen av färgpennorna. Hur kommer manens på att man kan göra sånt? Men för att kunna lära sig behöver man till att börja med en svarv. Det finns väldigt olika modeller och prisklasser att välja på. Jag har tittat på några från Schuchardt maskin som jag tycker verkar bra.

 

Framöver ska jag investera i en en egen svarv. Min lilla verkstad är tom utan en sådan. Det känns som en väldigt viktig sak att ha om man ska syssla med lite trädslöjd som hobby.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *